שאלות ביחס למחברות צפויות להידון בשנים הבאות ביתר תכיפות ולהציב שאלות מאתגרות בפני החוק, שכן פלטפורמות של ניו-מדיה ואינטליגנציה מלאכותית (AI) מספקות אפיקים חדשים להליכי יצירה.
בינה מלאכותית משמשת כבר את תעשיית המוסיקה במסגרת אתרי סטרימינג דוגמת ספוטיפיי, על מנת ללמוד את העדפותיו של המשתמש, ולהציע לו מוסיקה נוספת שעשוייה לעניין אותו.
בינה מלאכותית ותעשיית המוזיקה
אלא שבעת האחרונה מתפתחות פלטפורמות הלחנה שונות, המאפשרות הלחנת יצירות מוסיקליות באמצעות תוכנות מבוססות בינה מלאכותית, לצורך הלחנת יצירות. תהליכים אלה מצריכים חשיבה מחודשת על כללים אשר ראוי שיחולו ביחס ליצירות מסוג זה. כיום ניתן ליצור מוסיקה בלי להיות מוזיקאי במובן המסורתי, ואפילו בלי להיות בן אנוש.
שימוש במחשב לצורך יצירה מוסיקלית, נעשה עוד בשנת 1957 עם ה- Illiac Suite עבור קווארטט כלי מיתר אשר פותחה על ידי Lajern Hiller .
עם זאת בשנים האחרונות, נראה שטכנולוגיית הבינה המלאכותית מתחילה להבשיל, וניתן לעשות בה שימוש במגוון רחב של אפיקים, לרבות בתחום הלחנת מוזיקה.
כך למשל, המלחין הידוע בראיין אינו, השתמש בבינה מלאכותית לצורכי הלחנה במסגרת אלבומו Reflections אשר יצא לאור בשנת 2016, כמו גם ליצירת חוויה ויזואלית כוללת, אשר יצאה לאור במסגרת אפליקציות שונות.
תוכנת בינה מלאכותית אשר פותחה במעבדה למדעי המחשב (CSL) של חטיבת המחקר של חברת סוני היפנית, הלחינה שיר אשר הצליח לחקות את סגנון להקת ה"ביטלס", אשר נוצר על ידי תוכנה בשם Flow Machines על בסיס מסד נתונים הכולל כ-13,000 שירים במגוון סגנונות, ומאפשר לתוכנה לנתח את הסגנון בו מלחינים שונים יוצרים. לאחר שהתוכנה יצרה את הקומפוזיציה, העיבוד ללחן בוצע על ידי מלחין אנושי. השיר "המכונית של אבא" (Daddy's Car), נכלל באלבום מוסיקה פופ אשר הולחנה על ידי בינה מלאכותית ואשר יצא לאור בתחילת השנה. תוכנה זו הלחינה שיר נוסף בשם "הבלדה של מר צל" (The Ballad of Mr. Shadow) שהולחן בסגנון המלחינים האמריקאים ג'ורג' גרשווין, דיוק אלינגטון, אירווינג ברלין וקול פורטר. המלחין הצרפתי בנואה קארה עיבד והפיק את השירים, וכתב את המילים[1].
בדומה, החוקרים Gaetan Hadjeres ו- Francois Pachet פיתחו במעבדות מדעי מחשב של סוני בפאריז תוכנה אשר מסוגלת להפיק יצירות מסוג כוראל קנטטה "בסגנון" באך. הם כינו אותה Deep Bach. כאשר הושמעו לנסיינים יצירות אשר הופקו על ידי תוכנה זו, מחצית מהם סברו כי היצירות הולחנו על ידי באך עצמו. תוכנות מעין אלו, העושות שימוש ב" Deep Learning, מאפשרות לנתח יצירות וללמוד את האופי של היצירתיות.
בשנה שעברה, זכתה לראשונה תוכנת מחשב למעד של יוצרת אנושית, שעה שחברת סטארט אפ מלקוסמבורג בשם Aiva Technologies SARL אשר פיתחה תוכנת מחשב מבוססת בינה מלכותית, הוכרה על ידי ארגון המלחינים והיוצרים המוזיקליים SACEM. התוכנה פועלת על בסיס אלגוריתם של "למידה עמוקה" (Deep Learning), תוך "למידה" של עקרונות ההלחנה מתוך עשרות אלפי יצירות קלאסיות, לרבות של גדולי המלחינים דוגמת, מוצארט, בטהובן ובאך, על מנת ליצור, בתורה, יצירות מוסיקליות מקוריות.
זמרת הפופ וכוכבת היו-טיוב האמריקאית טיירין סאות'רן השיקה את אלבומה I AM AI"" אשר הולחן והופק על ידי שימוש בבינה מלאותית, באמצעות פלטפורמות של חברת Amper, IBM Watson ועוד. שירה Break Free המבוסס על בינה מלאכותית יצא לאור לפני שנה וזכה למיליוני צפיות.
הפלטפורמה של חברת אמפר לדוגמא, מאפשרת לבחור העדפות דוגמת ז'אנר, תזמור, סולם ו- BPM לצורך יצירה מוזיקלית מבוססת AI.
חברת IBM אשר פיתחה את מערכת המחשב המבוססת בינה מלאכותית ווטסון (Watson), חברה לאחרונה למפיק המוזיקה זוכה הגראמי Alex Da Kid, לצורך יצירת "מוסיקה קוגנטיבית" המסתייעת ביכולתה של המערכת הממוחשבת לנתח נתונים – המתבססת על שילוב טכניקות מתחומים שונים כגון: עיבוד שפה טבעית, ייצוג ידע, אחזור מידע והסקה אוטומטית – לצורך יצירת "טביעות אצבע רגשיות" ושילובן במוסיקה[2].
התפתחויות אלה מציבות אתגרים לא מבוטלים בפני דיני זכויות יוצרים, ומצריכה מחשבה מחודשת ביחס לנושאים דוגמת הבעלות ביצירות מעין אלה, מה צריכה להיות ההתייחסות ליצירה הנוצרת על ידי אלגוריתם, מהי אמנות, ומה תרומתו של המלחין האנושי?
[1]. ראו הכתבה:"לראשונה: בינה מלאכותית של סוני הצליחה להלחין שיר שמחקה את סגנון ה"ביטלס". דה מרקר 23.9.2016; Artificial Intelligence has written a Beatles Style Pop Hit"" www.electronicbeats.net/press
[2]. ראו: https://www.ibm.com/watson/music/
Photo by Franck V. on Unsplash
יש לכם שאלות בנושא בינה מלאכותית ותעשיית המוזיקה?
מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו.