לאחרונה אישרה הכנסת את חוק העיצובים התשע"ז 2017 ( http://fs.knesset.gov.il//20/law/20_lsr_390481.pdf) האמור להחליף הסדר מנדטורי ישן משנת 1924 אשר הקנה הגנה על עיצובים (מדגמים).
מדגם רשום
מדגם רשום, בדומה לקניין רוחני, הינו זכות קניינית אשר במסגרתה מוענקת הגנה על עיצוב מוצר תעשייתי חדש או מקורי, ואשר מקנה זכות בלעדית על השימוש במדגם. המדגם נועד להעניק הגנה ליוצר הצורה החדשנית של המוצר. בעל מדגם רשום, יוכל למנוע מאחרים פעילות מסחרית במוצר מאותו הסוג הדומה לחפץ שעליו נרשם המדגם, והוא יהיה בעל זכות בלעדית לייצר, לשווק, ולמכור את המוצר נשוא המדגם.
פקודת הפטנטים והמדגמים מגדירה מדגם מהו: אין פירושו אלא "קווי דמות, צורה, דוגמה או קישוט שמייחדים לכל חפץ על ידי תהליך או אמצעי תעשייתי, אם בעבודה יד או במכונה או בפעולה כימית, בצורה נפרדת או מחוברת, הבולטים לעין-רואה בסחורה המוגמרת, ואפשר להבחינם רק במראית עין, אבל אין המונח כולל כל שיטה או עיקר של בנין או כל דבר שאינו בעיקרו אלא התקן מיכני".
דוגמאות למוצרים אשר ניתן לרשום עליהם מדגם: תכשיטים, צעצועים ומשחקים, בגדים, ריהוט, כלי נגינה, גופי תאורה, אריזות של מוצרים, תיקים וארנקים, כלי מטבח ועוד מגוון רחב של מוצרים נוספים . כמו כן ניתן לרשום מדגם על "מערכת חפצים", הכוללת קבוצה של חפצים בעלי אופי דומה, אשר נוהגים למכרם יחד או המיועדים לשימוש ביחד כשהם נושאים את אותו דגם עיצובי, לדוגמא: סכו"ם, כלי שחמט וכו'.
אלא שהגדרות אלו ובעיקר המגבלות של החוק, תרמו לבעיות שונות הן בהגנה על מוצרים מעוצבים, והן באכיפת ההפרות.
החוק החדשה מנסה ליישר קו עם הנעשה בחקיקה המודרנית בעולם, ומבקש לחדש ולהביא בשורה במספר היבטים:
החוק מאפשר למעצבים של מוצרים דוגמת בגדים, רהיטים, כלי בית, תכשיטים וכיו"ב ליהנות מהגנה משפטית גם מבלי שיידרשו לבצע רישום פורמלי של המוצר המעוצב שייצרו, וזאת "כעיצוב לא רשום" ובלבד שיחולו תנאים אלה:
- המוצר הינו חדש ובעל אופי ייחודי, בהתאם להוראות החוק.
- שהמוצר נושא העיצוב הוצע למכירה או הופץ בציבור בישראל באופן מסחרי, בידי בעל העיצוב או מי מטעמו, לרבות באמצעות האינטרנט, בתוך שישה חודשים מהמועד הקובע.
אפיק זה, מאפשר גם ליוצרים צעירים ליהנות מהגנה על העיצובים שלהם, גם מבלי שהגנו עליו בצורה אקטיבית, בין בשל חוסר אמצעים כלכליים או מסיבה אחרת.
הגנה שכזו תוענק לתקופה של שלוש שנים ממועד המכירה או הפרסום של המוצר.
מעצב שיבצע הליך של רישום פורמלי של המוצר המעוצב יזכה לתקופת הגנה ממושכת בת 25 שנים, וזאת לעומת תקופת הגנה מקסימלית של 15 שנים בחוק הנוכחי.
סעדים
בחוק נוספו סעדים, ומעשה הפרה של העיצוב, לדוגמא על ידי העתקה ללא רשות מבעל הזכויות, תקנה לבעל הזכות פיצויים סטטוריים, בדומה לנהוג בחוק זכות יוצרים, בהיקף של עד 100,000 ₪, ללא הוכחת נזק, במקרה של עיצוב רשום או שאינו רשום. במקרה של עיצוב רשום, מעצבים יוכלו גם לפנות למכס בבקשה לעיכוב של מוצרים מפרים.
בנוסף, במקרים מסויימים תיתכן חשיפה לסנקציות פליליות.
שינוי נוסף נוגע למימד הגרפי, ומעניק הגנה לגרפיקות ממוחשבות. החוק וקובע כי תחול הגנה על סימון גרפי (אייקון) של מחשב או טלפון, למעט תוכנת מחשב.
החוק החדש מעניק גם הגנה מפורשת לגופנים במסגרת תיקון לחוק זכות יוצרים כך שהללו יחשבו כיצירה אמנותית לפי חוק זכות יוצרים, שזכאי להגנה לתקופה של שבעים שנים ממועד פרסומו של הגופן. לצד זאת נוסף לחוק סעיף מפורש המתיר שימוש בגופנים במקרים מסויימים: שימוש בגופן בהקלדה, בעיבוד תמלילים, בסדר דפוס, בדפוס או בהדפסה, וכן החזקת מוצר לשם שימוש כאמור – מותרים אף אם נעשו תוך שימוש בתוכנת מחשב או במוצר אחר שמפר את הזכות בגופן.
בנוסף נקבעו הוראות אשר יאפשרו לישראל להצטרף להסכם האג בנוגע לרישום בינלאומי של עיצובים תעשייתיים, ובכך בדומה להליך הנהוג כיום במסגרת "פרוטוקול מדריד", יוכלו המבקשים הישראלים, להגיש בקשה מרוכזת אחת למשרד הבינלאומי מכוח ההסכם, ובמסגרתה להגן את המוצר במדינות שונות. הדבר צפוי כמובן לחסוך עלויות רבות ולייעל את ההליך ככל שמדובר בהגנה בינלאומית.
היבט חשוב נוסף, אשר לא אחת גורם לבעיות הינו נושא יצירה מוזמנת.
לסיכום
בחוק החדש נקבע כי אשר אדם רוכש יצירה הוא רוכש גם את הנכס וגם את הבעלות (הקניין הרוחני) ביחס ליצירה זו. כלומר, הבעלים הוא המזמין, אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין ובין המעצב. סעיף זה שונה מברירת המחדל הנהוגה בחוק זכות יוצרים ביחס ליצירה מוזמנת ולפיה, ביצירה מוזמנת הבעלים הראשון של היצירה הוא היוצר, אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר, במפורש או במשתמע.
החוק יכנס לתוקפו בתוך 12 חודשים.
שוק הזיופים מוערך במאות מיליארדי דולרים מידי שנה. עד עתה מעצבים רבים לא יכולים היו להגן על המוצרים שלהם מהפרות, לעיתים בוטות. יש לקוות שהחוק החדש יאפשר למעצבים, גם אלו בתחילת דרכם, להגן על המוצרים שיצרו בעמל רב.
Photo by Kaboompics .com from Pexels
יש לכם שאלות בנושא חוק העיצובים והגנה על מדגמים?
מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו.